ΚΡΗΤΗ
Κουλτούρα, Ιστορία, Παράδοση

ΧΑΝΙΑ

Ο Νομός Χανίων βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Κρήτης και είναι ένας τόπος που ξεχειλίζει από φυσικό κάλλος, ιστορία, μνήμες και πολιτισμό.

Τα Χανιά, ή αλλιώς “Βενετία της Ανατολής”, είναι ένα πραγματικό διαμάντι που συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν. Αφενός είναι μία σχετικά μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα και σύγχρονη πόλη με οργανωμένες δομές. Αφετέρου, το περίφημο Ενετικό Λιμάνι με τον εμβληματικό Φάρο των Χανίων, το Φρούριο του Φιρκά και τα Ενετικά Νεώρια (Αρσενάλια), καθώς και η Παλιά Πόλη με τα Ενετικά Τείχη που την περιβάλουν, σε ταξιδεύουν πίσω στους αιώνες. Περιδιαβαίνοντας στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης και παρατηρώντας την υπέροχη αρχιτεκτονική, μπορείτε να αντιληφθείτε εύκολα τα έντονα ίχνη των διαφορετικών πολιτισμών που καθόρισαν την ιστορία του τόπου και την πολύ ιδιαίτερη κουλτούρα των ανθρώπων.

Με ακτογραμμή μεγαλύτερη από 300 χιλιόμετρα, ο νομός είναι πλούσιος σε μαγευτικές παραλίες για κάθε προτίμηση. Οι πιο διάσημες από αυτές, όπως το Ελαφονήσι, ο Μπάλος και τα Φαλάσαρνα, με τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά τους και την υπέροχη λευκή άμμο, βρίσκονται επάξια χρόνο μετά τον χρόνο ανάμεσα στις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών

Χάρη στη γεωμορφολογία του νομού και τα επιβλητικά Λευκά Όρη, μπορείτε να εξερευνήσετε αμέτρητα εντυπωσιακά φαράγγια με πλούσια βιοποικιλότητα, ανάμεσά τους και το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί και τον βασικό βιότοπο του σπάνιου Κρητικού Αίγαγρου.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Νομός Ρεθύμνου βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η ομώνυμη πόλη του Ρεθύμνου, με σήμα κατατεθέν το κάστρο Φορτέτζα, το οποίο φημίζεται ως το μεγαλύτερο Ενετικό κάστρο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου βρίσκεται στην καρδιά της σημερινής πόλης του Ρεθύμνου και είναι ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη. Συνδυάζει την ανατολίτικη όψη της Τουρκοκρατίας με την Ενετική αρχιτεκτονική αναγεννησιακού χαρακτήρα.

Κάθε χρόνο, το Ρέθυμνο, εκτός από τους ξένους τουρίστες, υποδέχεται και χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα για ένα τριήμερο ξέφρενου γλεντιού, καθώς στην πόλη πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά καρναβάλια της Ελλάδας. Το Καρναβάλι του Ρεθύμνου αναδεικνύει τη μακραίωνη ιστορία, την πλούσια παράδοση της πόλης, αλλά και τη ζεστή, φιλόξενη και εξωστρεφή νοοτροπία των ντόπιων.

Λίγο έξω από το Ρέθυμνο βρίσκεται η ιστορική Μονή Αρκαδίου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους υπεράνθρωπους αγώνες των Κρητικών κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας, οι οποίοι οδήγησαν στην απελευθέρωση της Κρήτης και την ένωση της με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ονειρικές παραλίες θα βρείτε παντού στον Νομό Ρεθύμνου, τόσο κατά μήκος του βορεινού οδικού άξονα, όσο και στη νότια του πλευρά. Τριόπετρα, Σούδα, Πλακιάς, Μπαλί, Αγία Γαλήνη και η παραλία στη Μονή Πρέβελης είναι μόνο μερικές από αυτές.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο νομός Ηρακλείου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Κρήτης και η ομώνυμη πόλη του Ηρακλείου είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης, τόσο διοικητικά όσο και εμπορικά.

Το εμβληματικό σήμα κατατεθέν της πόλης του Ηρακλείου είναι η Πλατεία Λιονταριών (η επίσημη ονομασία της είναι Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου) με την Κρήνη Μοροζίνι, το περίφημο Ενετικό συντριβάνι με τα τέσσερα λιοντάρια, που από το στόμα τους αναβλύζει νερό.

Το κέντρο του Ηρακλείου περιβάλλεται και αυτό από Ενετικά τείχη, πάνω στα οποία βρίσκεται ο τάφος του σπουδαίου κρητικού λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

Ο βασικότερος τουριστικός πόλος έλξης του Ηρακλείου για πολλούς χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού. Η Κνωσός ήταν η πρωτεύουσα του Μινωικού πολιτισμού και η έδρα του βασιλιά Μίνωα, με το μοναδικής αρχιτεκτονικής και μηχανικής Ανάκτορο της Κνωσού. To περίπου 4.000 χρονών ανάκτορο υπήρξε το λαμπρότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού (που ιστορικά υπήρξε ο πρώτος οργανωμένος πολιτισμός στην Ευρώπη) και η ευμάρεια της ιστορικής αρχαίας αυτής πόλης είναι ακόμη και σήμερα εμφανής στα άφθονα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου.

Εκτός όμως από το Ανάκτορο της Κνωσού, στο νομό Ηρακλείου βρίσκονται και άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Φαιστός και τα Μάλια. Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα από τα πιο διάσημα αρχαιολογικά ευρήματα στον κόσμο, το οποίο παράλληλα αποτελεί και ένα μεγάλο μυστήριο που έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, πολλοί από τους οποίους έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν την γραφή του.

Στα νότια του νομού βρίσκονται τα περίφημα Μάταλα, που είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που έγινε διάσημο ως τόπος παραμονής χίπηδων τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

ΛΑΣΙΘΙ

Ο νομός Λασιθίου καλύπτει το ανατολικό τμήμα της Κρήτης.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού και παίρνει την ονομασία του από το βυζαντινό εκκλησάκι στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος φημίζεται για το γραφικό του λιμάνι και τη λίμνη Βουλισμένη.

Άλλες σημαντικές πόλεις του νομού είναι η Σητεία και η Ιεράπετρα, ενώ πολύ γνωστή είναι και η Ελούντα. Απέναντι από την Ελούντα βρίσκεται και το ξακουστό νησάκι Σπιναλόγκα, γνωστό για τη χρήση του ως λεπροκομείο μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Στα ανατολικά του νομού βρίσκεται το παραδεισένιο φοινικόδασος του Βάι, το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης, με πάνω από 4.500 φοινικόδεντρα. Το δάσος βρίσκεται σε μια μεγάλη κοιλάδα και αρδεύεται με φυσικό τρόπο από τα νερά που την διαρρέουν. Στην άκρη του δάσους σχηματίζεται μια εξωτική παραλία με χρυσή άμμο και καταγάλανα νερά.

Νότια της Ιεράπετρας βρίσκεται η μοναδική και ακατοίκητη νησίδα Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι. Όλη η νησίδα έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους Natura 2000 και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Η νησίδα διαθέτει το 1/20 της συνολικής χλωρίδας της Κρήτης, ενώ πάνω στα ηφαιστειακά της πετρώματα έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων. Η παραμονή επισκεπτών στη νησίδα επιτρέπεται από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.