
Κρητικη Ζυθοποιια
Η Κρητική Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η πρώτη ζυθοποιία του Νομού Χανίων. Το ζυθοποιείο ιδρύθηκε το 2007 και βρίσκεται στο χωριό Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της καταλαμβάνουν έκταση 3000 τ.μ. και περιστοιχίζονται από ελαιώνες, αβοκάντο και πορτοκαλεώνες. Απέχει 25χλμ από το κέντρο της πόλης των Χανίων, στο δρόμο για τις πιο δημοφιλείς παραλίες της ευρύτερης περιοχής όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και την Παλαιόχωρα.
Το όραμα ανήκει στον Ιωάννη Λιονάκη, ο οποίος ίδρυσε το ζυθοποιείο το 2007. Ο κύριος Λιονάκης, μηχανολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά και είχε την φιλοδοξία να προσφέρει στους ντόπιους και τους επισκέπτες, μια φρέσκια μπύρα, ισάξια ή και καλύτερη των ευρωπαϊκών, κάτι που θεωρούσε ότι έλειπε από την ελληνική αγορά.
Το όραμα έγινε πραγματικότητα και η πραγματικότητα μετουσιώθηκε σε μία αέναη δέσμευση για αριστεία. Εδώ στην Κρητική Ζυθοποιία, στόχος μας είναι η παραγωγή και διανομή εξαιρετικής χειροποίητης μπύρας.
Στο χωριό Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά παράγονται οι φυσικές και αγνές μπύρες Χάρμα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους που τις καταναλώνουν. Μέσα από κάθε ποτήρι κρύβεται το μεράκι ενός οραματιστή αλλά και οι κόποι ανθρώπων που δημιουργούν και απασχολούνται σε μια βιώσιμη εταιρεία για αυτούς και τις οικογένειές τους. Η Κρητική Ζυθοποιία μαζί με τη συνεργαζόμενη εταιρεία διανομής, απασχολούν 50 άτομα, όλοι κάτοικοι του νομού Χανίων.
Μετά την επέκταση του ζυθοποιείου, που πραγματοποιήθηκε το 2015, η εταιρεία πέτυχε τον δεκαπλασιασμό της παραγωγικής της δυναμικότητας. Το νέο τμήμα της μονάδας κατασκευάστηκε με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ενώ η δεύτερη επέκταση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2025. Με την ανανέωση και τον εκσυχγρονισμό των εγκατάστάσεών μας αλλά και την διαρκή βελτίωση διαδικασιών, στοχεύουμε στη διατήρηση του οράματος: μια φρέσκια και γευστική μπύρα.
Δέσμευση στην ποιότητα
Φρέσκια μπύρα σημαίνει μπύρα αγνή και φυσική, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά και διατηρείται μόνο στο ψυγείο.
Οι μπύρες Χάρμα μεταφέρονται, αποθηκεύονται και διατηρούνται πάντα στο ψυγείο.
Η Κρητική Ζυθοποιία παράγει 7 διαφορετικά είδη φρέσκιας μπύρας: τη δροστιστική ξανθιά Lager, τη μεθυστική Dunkel, τη φρουτένια Weiss, την πικρούτσικη Pilsner, την εξωτική Pale Ale καθώς και τις special μπύρες μας Cretan Ale και IPA, που αναβλύζουν αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο!
Όλες οι μπύρες Χάρμα είναι φυσικά θολές, αφιλτράριστες, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένης της μαγιάς, η οποία έχει υψηλή θρεπτική αξία.
Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην αλυσίδα του προιόντος, από την πρωτογενή παραγωγή έως την τελική συσκευασία και διανομή.
Αγάπη για την Κρητική γη
Παράλληλα, η Κρητική Ζυθοποιία υλοποιεί διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον για την ελαχιστοποίηση του οικολογικού της αποτυπώματος. Οι εγκατεστημένοι ηλιακοί συλλέκτες και τα φωτοβολταικά πάνελ στη στέγη του εργοστασίου και η καύση βιομάζας ελιάς στον ατμολέβητα, παρέχουν τα απαιτούμενα θερμικά φορτία, ενώ η εγκατάσταση μονάδας γεωθερμίας, εξασφαλίζει τα ψυκτικά φορτία που χρειάζονται στην παραγωγή. Επίσης, έχουμε καταφέρει τη μείωση του απαιτούμενου όγκου νερού στη διαδικασία ζυθοποίησης κατά το ήμισυ. Ένα παραδοσιακό ζυθοποιείο καταναλώνει 10lt νερού για να παράξει 1lt μπύρας. Εμείς, στη Κρητική Ζυθοποιία έχουμε βελτιστοποιήσει την κατανάλωση νερού, έχοντας επιτύχει μία μείωση στα 5lt νερού ανά 1lt μπύρας. Επίσης, μέσω της εγκατεστημένης μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αξιοποιούμε για άρδευση όλα τα υγρά λύμματα του ζυθοποιίου. Τέλος, υποπροϊόντα όπως η μαγιά, ο λυκίσκος και το βρασμένο κριθάρι χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές και βελτιωτικό εδάφους.
Η ομάδα της Κρητικής Ζυθοποιίας είναι περήφανη για την παραγωγή φρέσκιας μπύρας σε ένα ‘Πράσινο’ Ζυθοποιίο. Γνωρίστε μας πίνοντας μια Χάρμα και επισκεφθείτε μας στο Ζουνάκι του Δ. Πλατανιά για ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της κρητικής φρέσκιας μπύρας Χάρμα.
Επισκέψιμη Σεζόν: Απρίλιος-Νοέμβριος