Πρωτες Υλες

Μαγιά

Η μαγιά (ζυμομύκητας) προστίθεται στο ζυθογλεύκος και μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα.

Η αλκοολική ζύμωση ενεργείται από τους ζυμομύκητες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την παρασκευή της μπύρας. Χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι ζυμομυκήτων για κάθε τύπο μπύρας, και επηρεάζουν σημαντικά τόσο τον χαρακτήρα, όσο και την ποιότητά της, λόγω των μεταβολικών υποπροϊόντων τους. Χρησιμοποιούμε ξηρές ζύμες από το Βέλγιο καθώς και νωπές από τη Γερμανία και την Αμερική.

Νερό

Από τις κρυστάλλινες πηγές των Λευκών Ορέων προέρχεται το νερό για την παραγωγή της μπύρας.

Το νερό είναι το συστατικό με το μεγαλύτερο ποσοστό στη μπύρα από όλες τις πρώτες ύλες και επομένως επηρεάζει την ποιότητα και τον χαρακτήρα της. Το νερό ζυθοποίησης προέρχεται από πηγές στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και φτάνει σε μας μέσω του τοπικού δικτύου που καλύπτει τα γύρω χωριά. Διαθέτουμε μονάδα επεξεργασίας νερού με αντίστροφη όσμωση, όπου το νερό προσαρμόζεται ώστε να έχει τα ιδανικά χαρακτηριστικά για την κάθε διαφορετική μπύρα.

Λυκίσκος

Τα άνθη του λυκίσκου δίνουν στη μπύρα άρωμα, γεύση και την χαρακτηριστική πικράδα.

Ο λυκίσκος προστίθεται συνήθως κατά το στάδιο του βρασμού του ζυθογλεύκους, αλλά και αργότερα κατά τη ζύμωση ή ωρίμανση, και εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς. Δίνει άρωμα, γεύση και έχει αντιμικροβιακή δράση. Χρησιμοποιείται για να ισορροπήσει τη γλυκιά γεύση της βύνης προσδίδοντας πικράδα στη μπύρα. Επίσης ο λυκίσκος μπορεί να δώσει ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων στη μπύρα, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης και την ποικιλία του. Χρησιμοποιούμε λυκίσκους από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αμερική, ενώ σύντομα θα χρησιμοποιούμε και Ελληνικής καλλιέργειας.

Κριθάρι

Η βάση για την παραγωγή της μπύρας. Το δημητριακό του οποίου το άμυλο μας δίνει τα σάκχαρα.

Είναι το κύριο συστατικό για την παρασκευή μπύρας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο το καθιστά κατάλληλο για ζυθοποίηση αφού πρώτα περάσει από το στάδιο της βυνοποίησης. Το άμυλο θα μετατραπεί σε σάκχαρα στο ζυθοποιείο, τα οποία με τη σειρά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη αλκοολική ζύμωση. Οι βασικές μας βύνες είναι Ελληνικές, από την Κομοτηνή, ενώ τις σπέσιαλ-ειδικές βύνες τις προμηθευόμαστε από το Βέλγιο.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΜΠΥΡΑ ΧΑΡΜΑ
Την πρώτη Χανιώτικη μπύρα
Θέλετε να ζήσετε την εμπειρία της μπύρας Χάρμα; Αναζητήστε τη γεύση που σας ταιριάζει.